Yoga İle Yaşamını Güzelleştir

Yoga ile kontrollü nefes alarak genç kalmak, zinde olmak mümkün

Yoga ne demektir?

Sanskrit dilinde birleşme ve ya bağlanma anlamına gelir “yoga” kelimesi; zihnin ve bedenin tüm potansiyelinin içinde bulunulan anda birleşerek açığa çıkması demektir.

Yaklaşık 2 bin 500 yıl önce Hindistan coğrafyasında ortaya çıkmış yoga öğretisi, basit ama bir o kadar da derin bir içsel araştırmadır. Budizm ya da Hinduizm gibi Uzak doğu dinleriyle ilişkisi olsa da, bir din ya da tarikat değildir; çünkü herhangi bir yaşam tarzını veya belirli ahlak kurallarını empoze eden bir anlayış içermez, kutsal kitabı, dogması veya yasağı yoktur.

Aslında kas ve eklemleri çalıştırdığı için bir spordur da yoga, ama diğer dallardan çok farklıdır. Hemen hemen diğer tüm sporlarda görülen müsabaka veya sakatlanma olmaz yogada. Çünkü amaç diğerlerinden daha iyi yapmak değil, kendini geliştirmektir. Yavaş ve bilinçli yapıldığı için de sakatlanma doğuracak bir durum oluşmaz.

Yoga yaparken aynaya bakılmaz, çünkü hareketin doğruluğu nasıl göründüğüyle değil yapanın nasıl hissettiği ile ölçülür. Mide boş iken, basit kıyafetlerle en sade halimizle, takı ve ya saat takmadan, çıplak ayak yaparız egzersizleri. Bir yoga matı faydalı olur ama düz bir zeminden başka hiçbir şeye ihtiyaç duymayız yoga yapmak için.

Yoga çalışmalarının yaşı yoktur, her türlü vücudu ve ruhu geliştirebilir. Hatta, daha sabırlı, daha çok dinleyebilen bir yapıya sahip oldukları için yaşlılarda daha da çarpıcı sonuçlar doğurur.

Yoga ile kontrollü nefes alarak genç kalmak, zinde olmak mümkün

Yoga Felsefesi

Yaradılış enerjisi iki zıt uç arasında hareket eder ve bunlar birbirini dengeler (Yin ve Yang). Bu denge doğanın her yerinde vardır ve aynı güçtedir. Yoga ile amaç; bu dengeyi kavramak, doğada yaşayan diğer varlıklarla empati kurmak ve vücudumuz, aklımız ve ruhumuz arasındaki ahengi bulmaya çalışmaktır.

Mutlak mutluluğa ulaşmak, insanın sahip olduğu yeteneklerini tam olarak kullanabilmesine bağlıdır ve insanoğlu bu mutluluğa, fiziksel, ruhsal ve zihinsel yönlerini tatmin ederek ulaşacaktır. Ulaştığı zaman da; haz ve acı, iyi ve kötü, zafer ve yenilgi, sevgi ve nefret, ebedi ve geçici gibi ikiliklerden rahatsız olmayacak, kendisiyle, başkalarıyla ve doğayla uyum, barış ve huzur içinde yaşayabilecektir.

Ruh, akıl ve beden benliğimize aittir ama benlik (nefs) bu üçünün üstünde bir kavramdır. Benliğin fani olmadığını kabul etiğimizde, zamanla bedensel ihtiyaçlar azalır. Ne kadar çok şeye sahip olduğumuz değil, ne kadar az şeye ihtiyacımızın olduğu önem kazanır.

Nefes

Söylemeye gerek yok nefes hayattaki en önemli şey; nefes alamazsak yaşayamayız. Nefesin kendisi kadar, doğru alınması da önemlidir. Doğru nefes ve yeterli oksijen almazsak vücut hücreleri zamanla ölür.

Bebekken ve uyurken burundan ve karnımıza doğru nefes alırız. Bu doğru nefes alma şeklidir ama nedense zamanla ağızdan ve göğse doğru nefes almayı hatta nefes tutmayı adet ediniriz.

Yoga bize öncelikle doğru nefes almayı öğretecektir. Tüm yoga egzersizlerinde burundan ve diyaframa nefes almamız gerekir. Nefesi vücudun merkezine doğru çektiğimizde akciğeri tam kapasite kullanmış oluruz ve böylelikle vücudun tümüne oksijen göndeririz.

Ağız yemek yemek içindir, ağızdan alınan nefes vücut ısısına uygun hale gelmeden akciğere gider, tükürük kurutur ve ayrıca hava içinde bulunan yabancı maddeleri de içeri alır. Burundan nefes alınmalıdır, çünkü burun içindeki kıllar filtre görevi görerek havayı temizler, ayrıca hava akciğere gelmeden önce doğru ısıya ulaşır.

Nefes alarak beyne taze kan pompalanır ve iyi ve mantıklı düşünebilmemiz buna bağlıdır. Derin ve doğru nefes alındığında acı hissi ve gerginlik hissi azalır.

Yanlış nefes aldığımızda konuşmamız ve dolayısıyla kendimizi ifade etmemiz zorlaşır. Gerginlik, endişe gibi ağır ve olumsuz duygular ortaya çıkar. Yoga nefes alma dersleriyle stres atın.

Tibet Meditasyon Masterı Lama Yeshe’nin dediği gibi:
“Farkındaysanız, duygusal veya zihinsel olarak rahatsız olan kişilerin (örneğin, depresyondakiler) normal insanlardan farklı nefes aldığını fark edeceksiniz. Bu, nefes enerjisinin sinir sistemi boyunca nasıl hareket ettiğini zihinle çok yakından ilişkilendirdiğini gösterir. Kendi deneyimlerinizden ötürü kızgın olduğunuzda normal nefes almadığınızı bilirsiniz. Bazen öfke sizi fiziksel olarak hasta yapabilir. ”

Kate Hanley
Vücudunuzu fiyonk biçimdeki bir kraker gibi bükmektense yoga yapın. Pranayama veya “ kontrollü nefes alma”, bu egzersizin önemli bir bölümüdür. Nefesinizi nasıl idare edebileceğinizi öğrenerek eski enerjinizden kurtulabilir ve yenisiyle yer değiştirmesini sağlayabilirsiniz.
Pranayamanın biçimi, işlevi ve yararı dört çalışma ile aşağıda yer almakta. Nefes almak için bir asana gibi onları düşünün.
Not: Bu egzersizler yogiyle yapılması daha kontrollü olur, hiç bir şey tecrübeli bir hocanın rehberliğiyle yer değiştiremez. Pranayama öğrenme ile gerçekten ilgileniyorsanız yoga hocanızla bu konuyu görüşün.

Sanskrit Adı: Samavritti
Çeviri : “ Eşit Nefes Alma”
İngilizce Adı: Diaphragmatic breathing (Diyaframdan nefes alma)
Ne yapar: Daha çok nefes alın, eski soluğunuzu dışarı atın, rahatlamaya başlayın.
Nasıl yapılır: Sırt üstü uzanın, ellerinizi göbek deliğinizin alt bölgesine dayayın. Nefes alırken göbek deliğinizin genişlemesine ve ellerinizin yükselmesine izin verin. Nefes verirken içinizdeki havanın çıkmasına, ellerinizin ve göbeğinizin alçalmasını hissedin. Nefes alma süreniz ile nefes verme süreniz aynı olsun.
Ne zaman yapılır: Stresli hissettiğiniz her an. ( stresli olduğunuzu anladığınızda, otururken veya ayakta..)
Önlemler: Mecbur olma, bu amacı yener. Göbeğinizin yükselmesini ve inmesini sağlayın çünkü vücudunuzun rahatlamasına izin veriyorsunuz.

Sanskrit Adı: Ujjayi
Çeviri : “Galip Nefes Alma”
Ne yapar: Nefes almayı düzenler, gücü ve tahammülü artırır.
Nasıl yapılır: Nehirin suyu almak için başparmağınızı hortumun üzerine nasıl koyacağınızı biliyor musunuz? Bu nefes almada, aynı bunun gibidir. Islık sesi gibi burnunuzdan nefes alın ve ağzınızdan nefes verin. Bir sonraki soluğunuzda, ıslık çalar gibi yaparak nefes verirken ağzınızı kapatın. Sesli iken nefes, uzaktaki dalgalar gibi çıkar. Bunu siz duyabilirsiniz ama komşunuz duyamaz.
Ne zaman yapılır: Yoga egzersizi boyunca.
Önlemler: Kötü ve sert nefes alırsanız normal nefesinize döner.

Sanskrit Adı: Kappalabatti

 

Çeviri : “Kafa Tası Işıltısı”
Ne yapar: Sinsuses ortadan kaldırır, ısıyı yaratır, sindirim organlarını teşvik eder.
Nasıl Uygulanır: Bacaklarınız çapraz olacak bir şekilde oturun. Orta bir seviyede nefes alın. Burnunuzdan kesin bir biçimde nefes verin bunları yaparken göbek deliğinizi omurganıza doğru çekin. Nefes alarak göbeğinizi bırakın ve daha sonra hızlıca nefes verin. 10 kere nefes alın, bu size iyi gelecektir. Nefes vermeyi tamamen bitirmeden önce son soluğunuzda yavaşlayın.
Ne zaman yapılır: Sabahları “ zihninizi açın” ve yoga egzersizinizin başında vücudunuza geçin.
Önlemler: Çünkü vücut ısıyı oluşturmaz, bunu yapmaz genç hissederseniz sıcak olur. Kalp, tansiyon  hastaları ve  hamileler doktorları   ile  görüşmeden   bu tekniği   çalışmamalıdırlar. Vücut ısısını  arttırdığı  için  sıcak ortamda   5 dakikada  fazla  çalışılmamalıdır.

Sanskrit Adı: Nadi shodhanam

 

Çevirisi: “Kanal Arındırma”
İngilizce Adı: Alternate nostril breathing (Değişimli olarak burun deliklerinden nefes alma)
Ne yapar: Vücudun ve beynin her iki tarafının dengeli olmasını sağlar ve zihni yatıştırır.
Nasıl Yapılır: Çapraz bacak pozisyonuyla rahat olacak bir şekilde oturun. Sağ elinizin ilk iki parmağını avuç içinizde katlayın ve yüzünüze getirin. Halka yaptığınız parmağınızı burnunuzun sol tarafına dayayın ve başparmağınızı da sol tarafa. Rahat nefes alın. Başparmağınızla burun deliğinizi hafifçe kapatın ve sol burun deliğinizden nefes verin. Sol burun deliğinizden nefes alırken bu pozisyonunuzu koruyun. Baş parmağınızı bırakın ve yavaşça halka parmağınızla sol burun deliğinizi kapatın. Sağ burun deliğinizden nefes verin ve daha sonra nefes alın. Bu dönüşümü tekrarlayın, yavaş ve hafifçe, tam beş kez. Sol burun deliğinizden soluk verdikten sonra bu işlemi bitirin.
Ne zaman yapılır: Gergin olduğunuzda, uyuyamadığınızda veya her hangi bir nedenden dolayı kendinizi kötü hissettiğinizde.
Önlemler: Burnunuzda tıkanıklık hissettiğiniz zaman nefes almak sinir bozucu olabilir. Pranayamanın bütün yöntemleri gibi bu soluğa egemen olmayı ilerletirseniz önlem alma zamanı gelmiştir ve gerçekten nefes alın.

 

Not :

Nefes Videoları,  Yükselen Çağ Wellbeing Merkezi Ayurvedik Yaşam Eğitmeni Ebru Şinik‘e aittir;
Yoga Videousu ise Sayın Elvinim‘e aittir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misin?